אמונה

פרנסה והשתדלותת

  • כ"א טבת התשע"ח

שאלה

שלום כבוד הרב..
אני שומע וקורא הרבה חומר על השתדלות בפרנסה ולפי מה שהבנתי הפרנסה של האדם תלויה ב3 דברים שהשקלול שלהם קובע את הפרנסה:
1. מה שנקבע לאדם לפני שבא לעולם לצורך תיקונו.
2. תורה מצוות ומעשים טובים (בעיקר מצוות שקשורות לפרנסה כמו כבוד האשה , שבת , נטילת ידיים וכו).
3. השתדלות סבירה לפי הדור ( נראה לי שבימינו השתדלות סבירה היא לחפש עבודה במשרה מלאה 8 שעות ביום חמישה ימים בשבוע לפחות).
יש לי 2 שאלות:
שאלה 1: האם מה שכתבתי נכון ? ( אני רוצה לדעת אם הבנתי מה שקראתי).
שאלה 2: אדם שיש לו בחירה בין 2 סוגי עבודה שניהם אותם שעות באחת מהם הוא ירוויח 10 אלף בחודש אבל הוא לא אוהב את העבודה הזאת, בשניה הוא ירוויח 6 אלף אבל הוא אוהב את העבודה .האם יהיה נכון לבחור בעבודה עם המשכורת הנמוכה ?

תשובה

שלום וברכה,

אלו שאלות דקות, אך אנסה להשיב לך כמיטב יכולתי.

1. נראה לי שהבנת נכון. רק צריך להוסיף את מה שאמרו חז"ל על לומדי התורה: "כל המקבל עליו עול תורה, מעבירין ממנו עול מלכות ועול דרך ארץ" (אבות ג, ה). ועוד אמרו שהמביא ילדים לעולם - זוכים למזונות נוספים בעבורם.

2. אחד הדברים שעליהם מתפללים בראש השנה הוא שנזכה לקבל את מה שהוקצב לנו ברווח, ולא בקושי ועיכוב. לעתים אדם יכול לקבל את שכרו המלא שהובטח לו מראש השנה - אך רק בקשיים של עבודה שאינו חפץ בה. לכן צריך להתפלל על זה, שנשיג את שכרנו ברווח ובקלות.

לדעתי ראוי לאדם לחפש עבודה שנהנה בה, ולהתפלל לקב"ה שישיב בה את כל מה שהוקצב לו. אך האם יזכה או יפסיד, אלו כבר עניינים דקים שנוגעים למידת הביטחון וההשתדלות של האדם, ואני חושב שזה תלוי בכל מקרה לגופו. דהיינו יש אדם שבוטח יותר, ויזכה לקבל את מזונותיו בקלות יותר מחברו שאינו בוטח, ולכן נדרש לפעול יותר במידת ההשתדלות. אני מציע ללמוד את הספר "חובות הלבבות" כדי להעמיק בהבדלים ביניהם. והעיקר לנסות ולהתפלל להצליח.

בברכה,

דניאל בלס