אמונה

אמונה מול ידיעה

  • י"ז טבת התשע"ח

שאלה

האם אמונה וידיעה לא נחשב סתירה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אמנם המילה "אמונה" בלשון אומות העולם משמעה "אמונה עיוורת". אך ביהדות לעומת זאת, למושג "אמונה"  משמעות שונה לגמרי, המגיעה מהמילה "אמון" - כלומר ביטחון, אשר נובע מידיעה. כך נאמר בתורה עצמה: "וידעת היום והשבות אל לבבך".

הידיעה אינה סותרת את האמונה. אלו שתי דרגות בהכרה. תחילה לדעת בשכלנו את הבסיס שיש בורא לעולם, שתורתו אמת, ואז להחדיר תחושה זו ללבנו מתוך קיום המצוות ושיעורי תורה. לא די לדעת שהיתה יציאת מצרים, אלא עלינו להזכיר לעצמנו את יציאת מצרים בכל יום, ולעשות פעולות לזכרה, להתחבר אליה כמו בחג הפסח - אלו מושגים המובילים לאמונה - הכרה פנימית חזקה.

אך האמונה מתחילה בהכרה שכלית - "וידעת היום". על כן עיקרי האמונה ביהדות ניתנים להוכחה לוגית, היסטורית ומדעית. האמונה היהודית מורכבת משניים - ידיעה שכלית וביטחון פנימי. את החלק השני ניתן להשיג אך ורק על ידי לימוד התורה בקביעות, שמירת המצוות, תפילה, קשר עם רבנים והכרת תלמידי חכמים המקדישים את חייהם לקב"ה. רק אז ניתן להרגיש מדוע "קירבת א-לוהים לי טוב", זו דרגת האמונה המושגת לאחר הידיעה.

הוכחות לאמונה:

http://www.hidabroot.org/he/question/109337

https://www.hidabroot.org/article/219799

יש לחפש בגוגל את המילים "שיחה גורלית" כדי לקרוא חוברת קצרה שכתבתי המוכיחה את עיקרי האמונה באמצעות דו-שיח.

בברכה,

דניאל בלס