שבת

האם תפילין הן מוקצה בשבת?

  • ט"ז טבת התשע"ח

שאלה

האם תפילין הן מוקצה בשבת? תודה

תשובה

שלום רב,

יש אומרים שיש לתפילין דין של כלי שמלאכתו להיתר, ולכן מותר לטלטלן אפילו אם חושש מפני גניבה או כדי שלא יתקלקלו בשמש וכיוצא בזה (רמ"א אורח חיים סימן שח סעיף ד, וראה משנה ברורה ס"ק כד), ויש אומרים שהיות שיש איסור להניח תפילין בשבת, יש להן דין של כלי שמלאכתו לאיסור, ולכן יהיה מותר לטלטלן רק לצורך גופן או מקומן (משנה ברורה בשם הט"ז והמגן אברהם).

ולהלכה, יש לנקוט כדעה זו שיש לתפילין דין של כלי שמלאכתו לאיסור. ומכל מקום במקום הדחק - כגון שחושש שהתפילין יפלו - יש להקל לטלטלן בהסתמך על הדעות שדינן ככלי שמלאכתו להיתר (משנה ברורה שם, וסימן לא סק"א, וביאור הלכה שם ד"ה אסור. וכן ראה בספר הליכות עולם חלק ג' עמוד קצו, ובספר חז
ון עובדיה שבת חלק ג' עמוד סח שראוי להחמיר כדעה שאומרת שתפילין דינן ככלי שמלאכתו לאיסור. ומכל מקום כשיש חשש לביזיון התפילין אפשר להקל לטלטלן).

בברכה,

הלל מאירס