מה המשמעות של המספר ארבעים בתנ"ך?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

הקב"ה אמר לנח שיהיה מבול 40 יום ולילה. משה עלה להר סיני 40 יום ולילה כדי לקבל את התורה. האם יש קשר או משמעות בין שני הארועים?

תשובה

שלום

הה כמה דוגמאות שכולם קשורות אומנם הכלל להבין מהות של מושג בתורה ובגמרא זה לבדוק את מקום הופעתו לראשונה ואן נראה לי שמקום ההופעה הראשון של המספר הוא במבול:

1.המבול ארבעים יום

2.מלקות ארבעים חסר אחד(במהות זה אבעים למעשה לוקה שלושים ותשע והכאב הכולל של הכל יחד נחשב כארבעים)ולכן נוקטים את צורת הלשון ארבעים חסר אחד.

3.נתינת התורה.

4.ארבעים שנה בני ישראל נענשו במדבר.

5.ארבעים יום קודם יצירת הולד מכריזים עליו את הדברים שנוגעים ללידתו.

6.אין אדם עומד על דעת רבו עד ארבעים שנה. ועוד ועוד. ארבעים רומז על שלמות בזמן ובטבע,אין אני זוכר כרגע את מכלול הביאור כדאי לעיין בפירוש המהר"ל על החומש בפרשת המבול שם הפירוש "גור אריה"