שבת

עשיית מלאכות לפני צאת השבת לפי רבינו תם

  • ז' כסלו התשע"ח

שאלה

שלום רב, רציתי לשאול לפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל מה מותר לעשות בזמן שבין יציאת שבת לפי לוחות השנה לבין זמן יציאת שבת לפי רבינו תם? תודה.

תשובה

שלום רב,

לפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל בספר חזון עובדיה שבת חלק ב' (עמוד שעג) ראוי ונכון מאוד לנהוג כדעת רבינו תם להחמיר במוצאי שבת להמשיך בקדושת השבת שעה וחומש אחר השקיעה, דהיינו שבעים ושתים דקות, מפני שרבים מאוד מהפוסקים סוברים כדעת רבינו תם, ועל צבאם מרן השלחן ערוך שקבלנו הוראותיו. וכל המחמירים בזה במוצאי שבת ויום טוב ישאו ברכה מאת ה'. וכן יש ליזהר בכל זה גם בתענית במוצאי יום הכפורים דהוי מדאורייתא.

אולם איסורי שבות דרבנן אין צריך להחמיר שלא לעשותם קודם שיגיע זמן רבינו תם, שרק במלאכות האסורות מן התורה ראוי להחמיר ולהמתין לזמן רבינו תם. ואמנם יש מידת חסידות שלא לעשות אפילו מלאכות דרבנן לפני צאת השבת לפי דעת רבינו תם (ראה קצור שלחן ערוך ילקוט יוסף סימן רצג סעיף ה. וע"ע בספר מנהגי הראש"ל חלק א' פרק טז סעיף יא שהגר"ע יוסף זצ"ל הקפיד לשמור שבת ויום טוב עד זמן רבינו תם, גם במלאכות דרבנן. וע"ע בהערות שם).

בברכה,

הלל מאירס