תורה ומדע

האם השינה היא סוג של מוות?

  • ט"ז חשון התשע"ח

שאלה

כשבנ"א ישן הוא כביכול נחשב מת והנשמה עולה לשמים ורואה את הסרט של כל אותו היום אז איך זה שכשנגיד יש אזעקה או מישהו נכנס לחדר ישר מתעוררים כביכול לחיים? תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

האדם הישן לא נחשב למת. מוחו פעיל במהלך שינתו, ולכן מראים לו מהרהורי לבו. אמרו חז"ל שהשינה היא רק חלק אחד מתוך ששים במיתה (ברכות דף נז, ב). כלומר השינה דומה למוות רק בבחינה קטנה.

לגבי הנשמה - היא אכן עולה לשמים במהלך השינה (ומשיגה השגות רוחני כפי דרגתו הרוחנית של האדם), אלא הקב"ה יצר מנגנון בין הגוף לנפש. הנשמה למעשה נמצאת בתוך המוח כמו נהג בתוך רכב, וגם כשהיא יוצאת ממנו - היא עדיין מחוברת אל המוח באופן חלקי, ולא מתנתקת ממנו לגמרי. מסיבה זו אמרו חז"ל שאין חלום-אמת בלי דברים בטלים (כי גם בחזיון האמיתי ביותר מתערבבים עדיין דמיונות מן המוח, והוא שאמרו חז"ל, שאין מראים לאדם אלא מהרהורי לבו בחלומו).

הקשר שבין הגוף לנשמה מתואר בקבלה בשם "חוט הכסף", מעין חוט רוחני אשר מחבר את הנשמה לגוף כטבור, כך שבכל אירוע של הגוף תשוב הנשמה במהירות-הבזק בחזרה אל הגוף. במותו של האדם מגיע מלאך המוות וכורת את חוט הכסף, ואז הנשמה לא תשוב עוד אל הגוף הפיזי.

בברכה,

דניאל בלס