לימוד תורה שבכתב בלילה

  • י' חשון התשע"ח

שאלה

שלום לכבוד הרב, ברצוני לשאול שתי שאלות 1. אומרים שאסור ללמוד תורה שבכתב בלילה רק תורה שבעל פה השאלה האם הכוונה לחומש או אפילו מדרשים על פרשות השבוע לדוגמא ילקוט מעם לועז זרע שמשון פירושים של הבן איש חי? 2. ומה זה ההגדרה של לילה נגיד בחורף מתפילת ערבית כל הלילה או כמה שעות ואז יהיה מותר. אשמח לתשובה מפורטת תודה וערב טוב!!!

תשובה

שלום רב,

יש להקדים שמעיקר הדין אין שום איסור לקרוא מקרא בלילה. אמנם לפי הקבלה, יש עניין להימנע מלקרוא מקרא בלילה, אם במקום זה יעסוק בתורה שבעל פה, אולם אם כתוצאה מהחומרא שלא לקרוא מקרא בלילה יתבטל מלימוד תורה, אז גם על פי הקבלה אפשר לכתחילה לקרוא מקרא בלילה.

ולגופו של עניין:

1. מדרשים ושאר הדוגמאות שהבאת הם בכלל תורה שבעל פה.

2. ההגדרה של לילה לעניין זה - מצאת הכוכבים עד עלות השחר. אמנם גם לפי הקבלה אפשר לקרוא תהלים אחרי חצות לילה.

וראה עוד https://www.hidabroot.org/question/216958

בברכה,

הלל מאירס