איך מותר למכור קרקע לגוי בהיתר מכירה?

  • ד' חשון התשע"ח

שאלה

שלום לרבנים, רציתי לדעת למה מותר היתר מכירה והרי אסור למכור לגוי אדמה בארץ ישראל זה לא תחנם? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אמנם הגמרא במסכת עבודה זרה (דף כ עמוד א) לומדת ממה שנאמר (דברים ז ב) "לא תחנם" שאין לתת לגויים חניה בקרקע בארץ ישראל. וכן נפסק בשלחן ערוך יורה דעה (סימן קנא סעיף ח). ובאמת היו גדולי עולם שהתנגדו להיתר מכירה בשמיטה גם מטעם זה שאסור למכור קרקע לגוי בארץ ישראל, וכמו שכתבו הנצי"ב בשו"ת משיב דבר (בקונטרס דבר השמטה דף נח סוף עמוד א) והחזון איש בשביעית (סימן כד).

אולם מדברי כמה ראשונים (רמב"ם בספר המצוות מצוה נא, ושו"ת הרשב"א חלק א' סימן ח, ורבנו המאירי בעבודה זרה דף כ עמוד א) נראה שדווקא לגוי עובד עבודה זרה אסור למכור קרקע בארץ ישראל, אולם לגוי שאינו עובד עבודה זרה מותר.

וכן כתב מוהר"ר מיוחס בכ"ר שמואל בספרו מזבח אדמה (שאלוניקי תקל"ז, דף יב ע"ב) שבזמנו ראה לגדולי ישראל מורנו הרב מוהרש"א ומהרמ"ם, ועוד כמה וכמה גדולים, שמכרו לגויים חצרות ובתים וכיוצא בארץ ישראל, וכתב להסביר, דנראה ודאי דהיינו משום שהכתוב לא ישבו בארצך לענין חניה בקרקע, הוא דווקא על גויים שעובדים עבודה זרה, מה שאין כן בישמעאלים שאינם עובדים עבודה זרה.

ויעויין להגר"ע יוסף זצ"ל בשו"ת יביע אומר חלק ח' (חלק חושן משפט סימן ב אות א) וחלק י' (חלק יורה דעה סימן מא) שהסתמך על האמור כדי להתיר מכירת קרקע בארץ ישראל בשנת השמיטה לגוי שאינו עובד עבודה זרה, ויעויין שם עוד נימוק להתיר מכירה זו.

בברכה,

הלל מאירס