חגים ומועדי השנה

שכח לעשות כפרות בערב יום כיפור

  • י"ב תשרי התשע"ח

שאלה

באם לא יצא לי לעשות כפרות לפני יום כפור מתי אוכל לעשות את הכפרות? תודה

תשובה

שלום רב,

תעשה את הכפרות בהושענה רבה.

מקורות: ראה בשו"ת שארית שמחה (סוף סימן ח) שכתב, ערב יום הכפורים וכל עשרת ימי תשובה זמן כפרות. שמעתי מאאמ"ו הגאון מהור"ר זעקל הלוי (במברגר) זצ"ל שאם אחר זמן זה יכול גם לעשות כפרות בהושענה רבה. ע"כ.

ובהרבה מקומות במצרים כך היה המנהג לכתחילה לעשות הכפרות בליל הושענה רבה, ראה בספר נהר מצרים חלק א' (הלכות יום הכפורים אות ב) שכתב, ויש שאינם עושים הכפרות בערב יוה"כ ושוחטים כפרותיהם ליל הוש"ר ליל החתימה. ומנהגם יפה הוא ג"כ. וכן ע"ע בספר כתר שם טוב חלק ו' (עמוד 224) שכתב, בנוגע לאלו שנהגו לעשות הכפרה בליל הושענה רבה, מנהג זה עודנו שורר בכל מלכות מצרים ואגפיה, וטעמם ונימוקם כיון שביום הו"ר הוא נחשב כיום כפור קטן, והוא יום גמר החתימה, וכמו שאמרו במדרש וכו'. ע"ש.

בברכה,

הלל מאירס