מעשר כספים וחומש

  • כ"ב אלול התשע"ז

שאלה

בס"ד לכבוד הרב שליט'''א ! ברצוני לדעת מה ההלכה אומרת בעניין מעשר כספים וחומש. א. האם להלכה ניתן לנסות את ה' במעשר כספים וגם חומש, או שמא נפסק להלכה שמותר לנסות 'בחנוני נא בזאת' רק במעשר פירות וירקות? ב. האם יש לעשר ומהנותר לתת חומש? (במעשר כספים) דהיינו מעשר מ 100 שהוא 10 אחוז ומהנותר חומש כלומר עוד 9 אחוז או שמא לעשר ולתת חומש יחדיו על סכום של 20 אחוז ממאה? ג. האם מצוות חומש ומעשר מתקיימת רק שעושים זאת בדיוק בסכום? והאם יש להפריש את החומש והמעשר בנפרד? ד. האם יש להתנות לפני אם נתתי יותר שיהיה לצדקה? והאם מותר לתת יותר? (בדיעבד) ה. האם מותר להתנות או/לכוון למטרות מסוימות לדוגמה אם תורמים לישיבה אז לכוון שהכסף ילך לאוכל או לחשמל לדוגמה? אשמח לתשובות בברכה ויישר כוח!

תשובה

שלום וברכה

1. לא הוכרעה הלכה בדבר.

2. המקפידים לתת חומש נותנים חומש מכל הסכום.

3. מובא בשם צדיקים שיש לתת סכום מדוייק. אבל אין צורך להפריד בין המעשר לחומש.

4. מותר לתת יותר ממעשר עד חומש.

5. ניתן לכוון.