מדוע נח לא נקרא המאמין הראשון?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, פעמים רבות מכירים באברהם אבינו כמי שהאמין ראשון באל אחד. אולם, נח עוד לפניו היה מונותאיסט, ויתירה מזו: שם, בנו של נח היה עודו בחיים (ואם אינני טועה אף לימד בבית מדרש אפילו עד יצחק אבינו!!), וגם הוא היה מאמין באל יחיד. אז האם נכון עדיין לומר שאברהם היה המונותאיסט הראשון? מסתבר שבדורו הוא לא היה אפילו היחיד. ומה אם כך לגבי צדקותו של שם? הוא הרי נחשב צדיק, הלא כן?

תשובה

שלום

אכן חז"ל התיחסו לענין זה וביארו את ההבדל בדיוק לשון התורה- אצל נח כתוב" את האלוהים התהלך נח" ואילו אצל אברהם כתוב" אשר התהלך לפני" , נח היה צריך סעד לתומכו בענין האמונה זאת אומרת שהיה חסרון כלשהוא באמונתו

ולכן לא התנסה בענין האמונה כיון שלא בטוח שהיה עומד בנסיון( וכפי שכבר מובא שאין נותנים נסיון אלא למי שיכול לעמוד בו) מה שאין כן אצל אברהם הוא הלך לפני האלוקים זאת אומרת שלא היה צריך לחיזוק אמונתו ומעצמו הבין והאמין לפני שהתגלה לו הבורא( הוא נולד למשפחה בעלת מסורת ארכוה שלעבודת אלילים והכחשת הבורא).