חברה והשקפה

שאלה על פירוש הרלב"ג בספר יהושוע

  • ה' אלול התשע"ז

שאלה

שלום רב לרבנים היקרים חיזקו ואימצו על עבודת הקודש שאתם עושים , בספר יהושוע פרק ו' פסוק י יהושוע מורה לעם שלא יריעו בשעה שהם מסובבים את חומת יריחו עד שהוא יתן להם אות לכך , הרלב"ג מפרש במקום שהסיבה לכך הוא שעם ישראל צריכים לשמור על שקט בשביל שלא ירגישו בהם יושבי העיר וירגמו אותם באבנים מבעד לחומה , הפירוש לא מובן לי משום שבהמשך הפסוקים רואים שהעם הקיף את החומה באור יום , וכן תקע בשופרות לאורך כל הימים שהקיפו את החומה , הייתכן שיושבי יריחו לא יבחינו באירוע כזה שקורה בסמוך לחומה שלהם?

תשובה

שלום וברכה, ותודה על תגובתך. בעז"ה נעשה ונצליח.

ובמענה לשאלתך, צריך רק לדייק במילות הרלב"ג:

"והנה צוה אותם יהושע שלא יריעו ולא ישמיעו את קולם עד היום הז' כדי שלא ירגישו בני העיר וישליכו אבנים מעל החומה ואעפ"י שהיה אפשר לש"י לשמרם מזה על דרך המופת הנה אין מדרך הש"י שיעשה המופתים לבטלה ובמקומות שאפשר בזולת מופת".

כלומר, עד היום השביעי (היום הז') לא הריעו בשופרות ולא השמיעו את קולם.

יש לזכור שחומות גדולות וגבוהות בימים עברו - לא היו מאפשרות לשמוע ולהבחין באנשים שמחוץ, אם לא הציבו אנשים על החומה במיוחד למטרה זו. ולפיכך, כל עוד בני ישראל שמרו על השקט, הגיוני שלא שמעו אותם.

בברכה,

דניאל בלס