חגים ומועדי השנה

האם אומרים סליחות בעמידה או ישיבה?

  • ב' אלול התשע"ז

שאלה

שלום כבוד הרב, האם מותר להגיד סליחות בחדר בבית? והאם סליחות נאמרות בעמידה/ישיבה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1. אף על פי שנשים אינן חייבות באמירת סליחות בחודש אלול (וע"ע נטעי גבריאל ראש השנה פרק י סעיף טז). מכל מקום מותר להן לומר סליחות, ועליהן תבוא ברכת טוב.

יש להקפיד לא לומר סליחות בחצי הראשון של הלילה (יעויין חזון עובדיה ימים נוראים עמודים ב-ג).

כשאת אומרת סליחות ביחיד יש להקפיד שלא לומר את הי"ג מידות של רחמים שבפסוק 'ויעבור', אלא אם כן את אומרת אותם בטעמי המקרא (שלחן ערוך אורח חיים סימן תקסה סעיף ה, ומשנה ברורה ס"ק יב).

וכן את צריכה לדלג על כל הקטעים בארמית (משנה ברורה סימן תקפא סק"ד).

ולפי מנהג האשכנזים מחוץ לירושלים אין לעשות נפילת אפיים במקום שאין ספר תורה, ראי https://www.hidabroot.org/question/174085

2.  טוב לעמוד בשעת אמירת הסליחות. ויש אומרים "זכור רחמיך" בישיבה ועומדים לאמירת "שמע קולנו". ומי שקשה לו לעמוד באמירת הסליחות, על כל פנים יעמוד בשעת אמירת "קל מלך יושב" ושלוש עשרה מדות ובשעת אמירת הוידויים (מטה אפרים סימן תקפא סעיף יח). ונכון לישב בשעה שאומרים הפיסקא מחי ומסי (יעויין נטעי גבריאל שם פרק יב סעיף י).

ולפי מנהג הספרדים עומדים בסליחות עד "אהיה אשר יהיה", ואחרי נפילת אפיים עומדים שוב לי"ג מידות האחרון, ומשם עומדים עד הסוף.

בברכה,

הלל מאירס