יחסי אנוש בין כותבים וירטואלים

  • א' אלול התשע"ז

שאלה

שלום לכבוד הרב, בעולם הוירטואלי יש כל מיני דרכי תקשורת בין אנשים, ישנם מקומות כמו פורומים וצ'אטים שמתחברים אנשים מרקע דומה ודנים בנושאים מסויימים. במהלך הזמן כשלומדים 'להכיר' אחד את השני וישנם מכנים משותפים נוצרים 'קשרים' ידידותיים בין חברי הקבוצה ולהיפך. לציין שאף אחד לא מכיר את השני באמת, לא בתמונה ולא בשם, אלא רק מהדברים והדעות שנכתבים. כולם וירטואלים לחלוטין!! שאלותי: 1)כאשר חבר פוגע/מעליב/מזלזל בחבר אחר בפורום, האם רמת הפגיעה היא כמו פנים אל מול פנים? כמו אדם שבאמת מכירים? 2)האם צריך לבקש על כך מחילה? האם זו אותה חומרה כפי שצריך לבקש מאדם שאנחנו באמת מכירים? ואם לא יבקש, הוא נכשל במצוות 'בין אדם לחברו'? מובן שמאחורי כל חבר וירטואלי מסתתר בן-אדם, אבל אין שום חשיפה בפורום שמעידה מי הוא באמת... מה הגבול? וכיצד עלינו לנהוג? תודה רבה מראש, אסתר

תשובה

שלום וברכה

אם כותבים דברים בנימה אישית פוגענית לגופו של אדם ולא לגופו של עניין זה לא ראוי ויש לבקש מחילה אולם אם כותבים דברים חריפים נגד הדעות של האדם ולא נגד אישיותו אין בזה חשש.

כל אחד יכול להרגיש בעצמו שכאשר כותבים עליו בצורה אישית פוגענית זה מציק מאוד.