שבת

אוכל שבא במכונית בשבת

  • ט"ז תמוז התשע"ז

שאלה

שמעתי שאוכל שבא במכונית בשבת אסור לאוכלו האם זה נכון? אם כן, מותר לאכול את אוכל זה אחרי שבת?

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

לפי דעת הריטב"א בשם רבינו יונה (עירובין מא:), אינו אסור לאכול את האוכל כי לא נשתנה דבר בגוף החפץ.

אמנם, הבה"ל [שי"ח, א, ד"ה אחת] (בעל ה"משנה ברורה") החמיר בכך בדאורייתא, ולכן אין לאוכלו בשבת.

אבל אין צריך להמתין בכדי שיעשו במוצאי שבת, וכמובא במשנה ברורה (סימן שיח ס"ק ה): "דלא בעינן להמתין בכדי שיעשו אלא במלאכה הנעשית ע"י א"י בשביל ישראל משום דקל בעיניו איסור דאמירה לעו"ג ויבוא לעשות כן פעם אחרת כדי שיהיה מוכן לו במו"ש מיד. אבל דבר שנעשה ע"י ישראל בידים ודאי ליכא למיחש דעי"ז שנתיר למו"ש מיד יבא פעם אחרת לומר לישראל לבשל לו בשבת בשביל זה ועוד שהישראל לא ישמע לו דאין אדם חוטא ולא לו."

בברכה,

רב נחום