בחירה חופשית אז למה

  • ט"ו תמוז התשע"ז

שאלה

אומרים שיש בחירה חופשית אבל אם יש בחירה חופשית למה יש מצב שבו ה' מקשה את הלב של מישהו שיתן לו בחירה מה לעשות בכ רגע גם אם הוא בעומק הרע ועוד שאלה למה השטן נענש וכ"כ שונאים אותו הרי גם הוא מקיים את שליחות ה', ה' אמר לו לנסות אותנו והוא נברא לשם כך אין לו בחירה להיות משהו אחר אז הוא צריך להיעלם רק כי בראו אותו ככה? כי הוא א יכול להשתנות...

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

ה' פועל בצדק וברחמים, ומקשה רק את לבו של אדם שרצה בכך. כלומר, ה' נותן כוחות נפשיים לאדם להיות צדיק או רשע לפי רצון לבו. אך אינו בוחר בשבילו.

כך אמרו חז"ל:

"בדרך שאדם רוצה לילך בה מוליכין אותו" (מכות דף י, ע"ב), "בא ליטמא פותחין לו, בא ליטהר מסייעים אותו" (שבת דף קד, ע"א).

השטן הוא גם היצר הרע שבלבנו, הוא לא נועד להשתנות, כי אין לו בחירה. המטרה שלו היא לנסותנו בדבר עבירה, כאשר התפקיד שלנו הוא לעמוד בנסיון כדי לזכות להתקרב לה' ולהנות מהשכר הנצחי.

עם זאת, בעולם הזה אנו נדרשים לשנוא את הרע במטרה להתגבר עליו. שהרי תכליתו להכשיל אותנו, ואסור לאדם לבטוח בעצמו עד יום מותו.

רק לאחר שעמדנו כל חיינו בנסיון בכח הבחירה החופשית שלנו, אז נוכל לומר בעולם הבא שתפקידו היה לטובתנו. אמרו חז"ל (פסחים דף נ, עמוד א): "לא כעולם הזה העולם הבא: העולם הזה - על בשורות טובות אומר ברוך הטוב והמטיב, ועל בשורות רעות אומר ברוך דיין האמת. לעולם הבא כולו (אומר): הטוב והמטיב".

קרא עוד על תפקיד השטן:

https://www.hidabroot.org/question/227580

בברכה,

דניאל בלס