תפילה וברכות

מקור המנהג לכסות את העיניים בשמע ישראל

  • ט"ו סיון התשע"ז

שאלה

שלום כבוד הרב, מניין הגיע המנהג של לשים יד על העיניים בעת אמירת "שמע ישראל"? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

ראה בטור אורח חיים (סימן סא) שמקור מנהג זה הוא מדברי הגמרא במסכת ברכות (דף יג עמוד ב) שרבי יהודה הנשיא היה מניח ידו על עיניו וקורא קריאת שמע. וכתב הטור, שטעם הנהגה זו הוא כדי שלא יסתכל בדבר אחר שמונעו מלכוון, וכל מה שיעשה האדם לעורר הכוונה טוב הוא. וכן כתב השלחן ערוך (שם סעיף ה) נוהגין ליתן ידיהם על פניהם בקריאת פסוק ראשון כדי שלא יסתכל בדבר אחר שמונעו מלכוון.

בברכה,

הלל מאירס