תפילה וברכות

תפילת תשלומין למי שלא התפלל מנחה בערב ראש חודש

  • כ"ט אייר התשע"ז

שאלה

שלום כבוד הרב, מקווה שהתשובה תינתן הערב, אני נאנסתי לצערי (נרדמתי מ-3 בצהריים בערך עד עכשיו.. וכשקמתי הבנתי כבר שפספסתי) ולא התפללתי מנחה. עכשיו אני רוצה לעשות ערבית פעמיים אבל הבעיה היא שהערב נכנס ראש חודש - אז השאלה היא האם בתשלומין צריך להגיד גם יעלה ויבוא? שהרי במנחה זה היה עוד יום רגיל.. ואגב אם כבר אני שואל, בין התפילה הראשונה לשנייה אני צריך להגיד בפה שאני מכוון שהתפילה הזאת (השנייה כלומר) היא תשלומין? תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

יש להקדים שכיוון שאין זה ברור שניתן במקרה שלך להתפלל תפילת תשלומין, לכן יש לך להתנות לפני התפילה השנייה שאם אתה חייב בה, אתה מתפלל לשם תשלומין, ואם אינך חייב בה אתה מתפלל לשם נדבה (וע"ע לבעל החות יאיר בספרו מקור חיים סימן קח סעיף ח, ובשו"ת קרן לדוד חלק אורח חיים סוף סימן יח).

ולגופו של עניין:

1. גם בתפילת התשלומין יש לומר יעלה ויבוא (רמ"א אורח חיים סימן קח סעיף ט, ומשנה ברורה ס"ק כו. וכן ראה בספר הליכות עולם חלק א' עמודים קעה-קעו בהערה ד"ה ודע, ובספר הלכה ברורה סימן קח בבירור הלכה אות כא).

2. מספיק שאתה חושב שהתפילה השנייה היא לשם תשלומין, ואין צורך לומר כן בפה מלא.

בברכה,

הלל מאירס