מה פרוש 70 פנים לתורה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

איך מסבירים את זה שיש כ"כ הרבה פירושים? איך יתכנו שני פירושים שונים על אותו אירוע? כמו לדוגמא- היתה עקידה או לא?

תשובה

פנים זה מלשון פנימיות. זאת אומרת שלכל פסוק יש הסבר ברובד פשוט ובתוכו מסתתרים עוד כמה רבדים שכל רובד מכיל בקירבו עוד חלקים של פנימיות וכך הלאה והלאה עד אין סוף. וכפי שהבורא הוא אין סופי כך התורה שהיא הדעת העליונה היא אין סופית.

בעולם הטבע אנו מכירים את זה היטב שכל חומר יש לו יסוד שממנו הוא מורכב ויסוד זה מתחלק לכמה יסודות וכך הלאה. אותו דבר במגבילה של העולם ברוחניות -התורה.

לעצם הדוגמא שנקטטת- אין חולק שבפועל יצחק אבינו לא נעקד , אך ישנה התיחסות שמוסברת הרבה בספרי המחשבה שנחשב הדבר כאילו נעקד בפועל עד כדי כך שאנו אומרים שאפרו של האיל שנעקד תחת יצחק נחשב כאפרו של יצחק ממש והדברים עמוקים .