שו"ת ל"ג בעומר

ל"ג בעומר ומרד בר כוכבא

  • י"ב אייר התשע"ז

שאלה

שלום וברכה! האם יש קשר בין לג בעומר ומרד בר כוכבא - כפי שמציגים בבתי ספר הכלליים, האם יש מקורות יהודיים לענין זה? אשמח בתגובתכם המהירה תודה רבה

תשובה

שלום וברכה,

אין כל קשר בין השניים.

הקשר בין מרד בר-כוכבא לבין לג בעומר היא המצאה מאוחרת של התנועה הציונית, ואין לה אף מקור היסטורי.

יתירה מזו, ההיסטוריה אף סותרת אמונה זו מאחר שבר-כוכבא הפסיד במלחמתו, הוא לא ניצח במרד נגד הרומאים, ואף הגדיל את צערם וקשייהם של היהודים בארץ.

בר-כוכבא אכזב את עם ישראל, ולכן שרבי עקיבא כינה אותו "בר כוזיבא" (סנהדרין צג).

 אז מי יעלה על דעתו שלאחר כל זאת יחגגו את המרד? וכי חוגגים זיכרון לאכזבה והפסד?!

חכמים ביארו שב-ל"ג בעומר פסקו תלמידיו של רבי עקיבא למות, כלומר בו נסתיימה הגזירה הנוראה שבגללה אנו נוהגים מנהגי אבילות עד לג בעומר (לא מסתפרים, לא שומעים מוזיקה), והאר"י הקדוש חיזק ביום זה מנהג של יום הילולא לתנא רבי שמעון בר-יוחאי שנפטר ביום זה, וגילה סודות תורה. אולם לא מדובר בהלכה אלא במנהג לשמוח ביום זה.

הנה הרצאה על הסיבות ל-ל"ג בעומר:

https://www.hidabroot.org/video/62459

בברכה,

דניאל בלס