מדוע האמהות היו עקרות?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מדוע האמהות עקרות שרה רבקה ורחל?

תשובה

המדרש נותן לכך תשובה: "הקב"ה מתאוה לתפילתם של צדיקים" . פרוש הדבר שהשם שואף לתת לצדיקים את כל ההשפעות בדרך של זכות ולא חסד, זאת אומרת מעלתם בכך שרצונם להיות זכאים בכוחות עצמם ובזכות עבודתם לכל ההטבות להם (וזהוי ההגדרה הכוללת של עבודת התפילה) וזאת גם הסיבה שהקב"ה מדקדק עם צדיקים כחוט השערה, וכי בגלל שהם צדיקים מקפידים איתם יותר?

חלילה, אלא הם בדרגה גבוהה מאד שיכולים לעמוד במידת הדין הצורה השלמה של האדם שמקבל הכל כפי עבודתו, וזהוי היתה כונת הבורא מתחילה לברוא העולם במידת הדין אך הבריות לא יכולים לעמוד בכך, לכן השתתפה מידת הרחמים( כמובן שהכל לטובה הנידון כאן איך בפועל להנהיג את המהלך להבאת הטוב האמיתי לאדם) אך הצדיקים שייכים להנהגה של מחשבת הבורא הקודמת לבריאה, מידת הדין.