תפילה וברכות

משמעות סוגי קדיש ומיקומם בתפילה

  • כ"ז ניסן התשע"ז

שאלה

שלום רב, להבנתי ישנם מספר קדישים, כאלה שקוראים אחרי שיעור תורה, קדיש של אבלים , חצי קדיש, קדיש מלא. רציתי לדעת את ההבדלים ביניהם ויותר חשוב, את הסיבה למקם דווקא קדיש כזה או אחר במקום הזה בתפילה. אני מבין את הפירוש המילולי אבל נניח יש בתפילה מקומות מאוד מסויימים בהם יש קדיש ואני לא מצליח להבין את הלוגיקה או את הקשר בין המלל של הקדיש ומיקום בתפילה. תודה מראש שחר

תשובה

שלום וברכה

עיקר הקדיש הוא חציו הראשון של הקדיש עד דאמירן בעלמא ואמרו אמן.

קדיש נאמר או לאחר פסוקים או לאחר לימוד אגדה. או אומרים את הקדיש במעבר בין קטע אחד בתפילה למשנהו וגם אז יש פסוקים. רק לאחר תפילת שמונה עשרה אומרים קדיש אף שאין אומרים פסוקים.

במעבר בין קטע לקטע אומרים חצי קדיש או לפני תפילת שמונה עשרה לאחר פסוקים אומרים קדיש שלם ולאחר תפילה אומרים קדיש תתקבל - מבקשים שה' יקבל את תפילתינו ברצון. לאחר אגדה אומרים קדיש דרבנן - מתפללים על חיי רבנן הלומדים.