שו"ת ספירת העומר

האם חובה לנהוג לפי פוסק אחד מסויים? והאם אפשר לשמוע מוזיקה שקטה בספירה אם יש דעה כזו?

  • כ"ב ניסן התשע"ז

שאלה

שלום וברכה, אני בעלת תשובה ואין לי מנהגים בהם אני רגילה מהבית, כיוון שמוצאי הינו מעדות המזרח אני משתדלת ללכת לפי פוסקי ספרד. שאלתי היא האם עלי לנהוג לפי פוסק מסויים ואם לא- איך בדיוק יודעים כיצד יש לנהוג בכל מצב? שהרי כך אוכל לבחור תמיד את הדעה שיותר נוחה לי... "עשה לך רב" יכל לפתור את העניין אך אין לי רב מסויים שאותו אני שואלת בענייני הלכה, ולעיתים אני גם שואלת רבנים אשכזנים. ובכלל, ישנם המון שאלות וקשה לשאול תמיד את אותו הרב. דבר נוסף, שמעתי שיש המקילים בשמיעת מוזיקה שקטה מתוך נגן בימי ספירת העומר ושמי שרוצה להקל בכך יכול לסמוך על דעה זו, במידה ואכן צריך לנהוג על פי פוסק מסויים, איך זה מסתדר עם "יש לו על מי לסמוך"? והאם אכן מותר לי לסמוך על דעה זו? (אני משתדלת לנהוג לפי פסקי הרב עובדיה יוסף זצ"ל)

תשובה

לכבוד השואלת,

 1. נכון הדבר שיש להחליט רק על פי רב אחד ולנהוג כפי פסקיו. (גמרא ראש השנה יד.)

מעבודתי עם בעלי תשובה מצאתי, שעדיף שימתין הבעל/ת תשובה לבחור רב, וכיוון בהלכה, וקהילה להשתייך אליה לטווח הארוך, רק לאחר שייתישבו קצת בתשובתם - כי היסודות בתורה שהם צריכים לקבל בהתחלה, בין כה אחדים בין כל הקהילות; וכדי שלא יתבלבלו, עדיף לנהוג כפי הישיבה/ או מדרשת הבנות שבו/ה הבעל/ת תשובה נמצא/ת.

מי שאין לו/ה מסגרת, ראוי בכל זאת למצוא רב או רבנית אחד/ת להדרכתו/ה אשר מרגיש/ה שבאמת מבין אותו/ה ואת הרקע שממנו מגיעה, ולנהוג כפי הפוסק שלהם בהלכה עד אשר יחליטו על הדרך שלהם.

2. הרב עודביה יוסף ז"ל פסק לאיסור (בספרו יחווה דעת ח"ג סימן ל).

בברכה,

רב נחום