חברה והשקפה

יעקב ורחל המפגש

  • י"ח אדר התשע"ז

שאלה

שלום רב, האם אפשר להסביר בבקשה את כל העניין שמצויין בחומש בראשית לגבי פגישת יעקב ורחל מבחינה של צניעות? אודה לכם על תשובה למייל המצ"ב. ועל המדור בכלל.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

איסור נגיעה הוא דווקא כשיש כוונה אסורה בנגיעה (מסיבה זו לרופא מותר לטפל באשה). ההלכה מכל מקום הקפידה מאוד לאסור כל סוג של נגיעה בין גבר לאשה שאינה לצורך, ואפילו לחיצת יד, כי דרך העולם שמגע מוביל למחשבה ומעשים אסורים. אולם על נביא כיעקב לא שייך לחשוד בו בכוונה אסורה, כך שלא היה איסור הלכתי בעצם מגעו.

יעקב היה נביא ופעל ברוח הקודש. הוא הגיע במטרה להתחתן עם רחל, וידע שהיא תהיה אשתו. מאחר שרחל היתה בת-דודו של יעקב, היא גם נחשבה לבת משפחתו.

כשקרב יעקב אל רחל נשא קולו ובכה, ובכך גילה על כוונה רוחנית עמוקה בסוד העניין:

"וישק יעקב לרחל וישא את קלו ויבך" (בראשית כט, יא).

 מבאר גם המלבי"ם: "ולא היה נשיקה של תפלות, כי נשא קולו ויבך".

רש"י מבאר שיעקב חזה בנבואה:

"ויבך" - לפי שצפה ברוח הקודש שאינה נכנסת עמו לקבורה"

בברכה,

דניאל בלס