שאל את הרב - כללי

שאלה מספר שמואל ב"

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב! שמי הוא צבי יערי, ורציתי לשאול לגבי נושא שסיקרן אותי בפרק כ´א בספר שמואל ב". מסופר שם ששבעת צאצאי שאול הוקרבו לגבעונים כשם ששאול נלחם בהם בעבר. שאלתי היא מדוע דוד נעתר לבקשתם ושילח אותם להם והם נרצחו. אשמח אם תבהירו לי את הנושא. תודה רבה מראש, צבי

תשובה

לכבוד השואל,

בימי דוד היה רעב והלך דוד לברר ע"י האורים ותומים מהו הסיבה הרוחנית לרעב. היו לזה שתי סיבות שנזכרו שם בפסוק א´, ואחת הסיבות היתה מיתת וסבל הגבעונים שאירע מימות שאול. דוד קרא לגבעונים ושאל במה יפייס אותם ואח"כ קיים את בקשתם.

הסיבה שעשה כן הוא משום שהשם הוא "מלך המשפט" והקב"ה תובע אפילו אי צדק שנעשה לאנשים כאלו שנראים שהם הכי פחותים במעמדם בתוך כלל הצבור.

וכך היה, שאע"פ שמה שהגבעונים בקשו היה דבר אכזרי [וכן אמרו חז"ל שרואים מכאן שהגבעונים לא היו מבני ישראל, כי כל ישראל הם רחמנים בטבע (יבמות עח)], מ"מ היה צדק בזה הואיל ושאול הרג שבע מהם [גמרא ירושלמי סנהדרין], וכיון שנעשה הצדק ונתקן המעוות, נעתר השם לעמו ושלח להם גשם (פסוק יד).

ליתר ביאור הענין מומלץ לקרוא בפירוש המלבי"ם על אותו פרק.

בברכה,

רב נחום