תפילה חוזרת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב! אם אני מתפלל בבית הכנסת ואני מרגיש שהתפילה היתה מהירה או בלי כוונה ושלא הצלחתי להתפלל כמו שצריך, אז האם מותר לי לעשות את התפילה עוד פעם לבד בבית? בתודה מראש, איציק משעלי.

תשובה

שלום וברכה

מבואר מהבעל שם טוב ועוד צדיקים שתפילה אחת בכוונה מעלה ומתקנת הרבה תפילות שהיו שלא כראוי בלא כוונה. ולכן בתפילה הבאה תראה לכוון כראוי, כך שהתפילה הקודמת תתוקן ותעלה לכתר לבורא עולם.

אכן, ישנו עניין בשולחן ערוך הנקרא תפילת נדבה, לפיה, אפשר לאדם להוסיף על שלשת התפילות הקבועות ביום ולהתפלל עוד פעם שמונה עשרה על ידי שיחדש משהו בתפילתו, אבל כיום אין נוהגים בזה מכיון שקשה לעמוד בתנאי הסף שהציב בשולחן ערוך [סימן קז סעיף ד] לעניין הזה, וכלשון הבית יוסף:

"הרוצה להתפלל תפלת נדבה, צריך שיהא מכיר את עצמו זריז וזהיר ואמיד בדעתו שיוכל לכוין בתפלתו; מראש ועד סוף; אבל אם אינו יכול לכוין יפה, קרינן ביה: למה לי רוב זבחיכם (ישעיה א, יא); והלואי שיוכל לכוין בשלשת התפילות הקבועות ליום".

בהצלחה - מנשה ישראל