שאל את הרב - כללי

אברהם ושרה||

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב. בספר בראשית בפרשת לך-לך פרק יד פסוק יג ´ויבא הפליט ויגד...´ רשי מפרש במקום שמדרש בראשית רבה אומר שזהו עוג מדור המבול...ומתכון שיהרג אברם וישא את שרה. במדבר פרק כא פסוק לג:...´אַל תִּירָא אֹתוֹ...´ רש´י : ´אל תירא אותו - שהיה משה ירא להלחם, שמא תעמוד לו זכותו של אברהם.. בגמרא:תלמוד בבלי מסכת ברכות דף נד עמוד ב: אבן שבקש עוג מלך הבשן לזרוק על ישראל - גמרא גמירי לה. אמר: מחנה ישראל כמה הוי - תלתא פרסי, איזיל ואיעקר טורא בר תלתא פרסי ואישדי עלייהו ואיקטלינהו. אזל עקר טורא בר תלתא פרסי ואייתי על רישיה, ואייתי קודשא בריך הוא עליה קמצי ונקבוה ונחית בצואריה; הוה בעי למשלפה, משכי שיניה להאי גיסא ולהאי גיסא ולא מצי למשלפה.....משה כמה הוה - עשר אמות, שקיל נרגא בר עשר אמין שוור עשר אמין, ומחייה בקרסוליה וקטליה. משה כמה הוה - עשר אמות, שקיל נרגא בר עשר אמין שוור עשר אמין, ומחייה בקרסוליה וקטליה. לפי פרשת לך לך אנו רואים שזה אותו עוג שהרג משה בספר במדבר ויוצא מפה שהוא היה ענק מאוד. איך רצה להנשא לשרה אם הוא כזה ענק והיא הייתה כמו כל אדם ממוצע שהיה באותה תקופה?

תשובה

שלום וברכה

עוג מלך הבשן שהיה חי בזמן משה רבינו היה גלגול מעוג הפליט מדור המבול. כך מפורש בספרי הקבלה. ומשה היה מתיירא מפני זכותו בגלגול הקודם עד שהקב"ה גילה לו שזה עוג הניצב לפניו הינו רק חלק הרע מעוג הפליט הקדמון שהתגלגל בו, ואין לו מה לפחד ממנו.

ויש בזה סודות רבים בספר הזוהר, ובכתבי מרן האר"י ז"ל בקשר למה שקרה עם חלק הטוב שבעוג הקדמוני שנכלל באליעזר עבד אברהם, ואחר כך בכלב בן יפונה נשיא שבט יהודה.

אגב, גם אברהם היה ענק שבענקים, ראה פירושו של רש"י בספר יהושע פרק יד פסוק טו.

בהצלחה - מנשה ישראל