מחלות תורשתיות

  • כ"ז טבת התשע"ז

שאלה

שלום כבוד הרב. האם יש בתורה התיחסות לנושא מחלות העוברות בתורשה? כמו סוכרת וכ׳ד. איך זה מסתדר עם זה שכל נשמה יורדת לתיקון יחודי שלה?

תשובה

שלום וברכה,

אלוקים הוא שמחליט אם מחלה תעבור בתורשה או לא. ואם למשפחה מסויימת צריך להיוולד בן חולה, אלוקים מחליט מראש להוריד למשפחה זו נשמה שצריכה תיקון לעוונותיה באמצעות מחלה זו.

הקבלה מלמדת אותנו על מושג גלגולי הנשמות. פירוש הדבר שאלוקים בוחר כל נשמה לאיזה משפחה תיוולד, מי יהיו הוריה ומה יהיו נסיונותיה בחיים אלה.

כך אמרו חז"ל (נידה דף טז, ב): "מלאך הממונה על ההריון - 'לילה' שמו, ונוטל טיפה ומעמידה לפני הקב"ה, ואומר לפניו: ריבונו של עולם, טיפה זו מה תהא עליה - גיבור או חלש, חכם או טיפש, עשיר או עני? ואילו רשע או צדיק - אינו אומר".

מכאן יצאנו למדים, שעוד בטרם יורד כל אדם לעולם, נקבע עבורו בשמים מה יהיו הנסיונות והקשיים הפרטיים בחייו, אם יהיה עשיר או עני, אם יהיו לו קשיים בפרנסה, אילו מחלות או כאבים יפקדו אותו בחייו וכיוצא באלה. לכל אדם חשבון פרטי משלו, אשר נוגע לעיתים רבות במעשיו ונסיונותיו מגלגולים קודמים, שקובע את מאורעותיו בחיים. אך הבחירה אם להיות צדיק או רשע נתון לגמרי בידינו למרות המצבים החיצוניים. אנו יכולים לבחור בדרך האמונה והביטחון, ולבטוח שהכל נועד לטובה, ולקבל את הייסורים באהבה, או להתכחש חלילה לבוראנו ולהגדיל את עווננו. ועניין זה תלוי לגמרי בידינו.

ראה עוד במאמרי:

אם אבא אוהב - אז למה כואב?

https://www.hidabroot.org/he/article/125233

10 הוכחות לכך שה' אוהב אותך, על אף הייסורים

https://www.hidabroot.org/he/article/798

יעקב שואל: "חברי חזר בתשובה ולא מוצא פרנסה. מה ניתן להשיב לו?"

https://www.hidabroot.org/he/article/130581

בברכה,

דניאל בלס