ביצת בת היענה בבית הכנסת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

הגבאי של הבית כנסת אצלינו בישוב מנהיג אצלינו מנהגים מוזרים, כמו תליית ביצת בת היענה בפתח בית הכנסת. הוא טוען שככה נהג גם אביו שהיה גבאי, ואחרים טוענים שיש בכך משום משיכת כוחות טומאה המחללים קדושת בית הכנסת. מה דעת כבודו?

תשובה

שלום וברכה

ראיתי מנהג זה מוזכר בספר תורה שלימה למהר"ש שיק זצ"ל ומביא זה בשם הספר הקדוש שפתי כהן על התורה שכן היה המנהג בליטא לתלות ביצת בת היענה בבית הכנסת.

והטעם היה להתעוררות שלא יסיחו את הדעת מהתפילה, וילמדו מבת היענה שמטלת את הביצים שלה בראש ההר וכשמגיע זמן בקיעת הביצים היא נעמדת בסמוך לביצים ומסתכלת בביצים בראייה חזקה ללא הפסק, עד שיוצאים אפרוחיה, ואם יזדמן שם בעל חי שיפסיק בינה לבין הביצים ויבלבל את הראיה שלה - דבר היכול לקלקל את הביצים - היא עלולה להמית אותה על כך. ומזה ילמד כל אדם לדקדק שלא להפסיק בתפילה, ויראה לסלק את כל המפריעים היכולים לקלקל ולבלבל את התפילה. עד כאן דבריו.

תתייחס גם אתה לביצת בת היענה בבית הכנסת כתמרור אזהרה לכיבוי הסלולרי ולסילוק כל המלבלבלים האחרים מהתפילה בכוונה.

אחר כך מצאתי את האמור כאן:

>בהצלחה - מנשה ישראל