תפילה וברכות

האם שהכל פוטר את הכל גם בברכה אחרונה?

  • ח' טבת התשע"ז

שאלה

האם שהכל פוטר את הכל גם בברכה אחרונה? תודה

תשובה

שלום רב,

ברכת שהכל אינה פוטרת שום סוג של אוכל או שתייה מברכה אחרונה. וגם ברכת בורא נפשות (שהיא הברכה האחרונה על אוכל ושתייה שברכתם שהכל) אינה פוטרת אפילו אוכל ושתייה שהיה צריך לברך עליהם מעין שלוש. ורק בדיעבד אם בירך בורא נפשות במקום מעין שלוש לא יחזור ויברך.

מקורות: ראה להגרש"ז מלאדי זצ"ל בסדר ברכת הנהנין (פרק א סעיף יח) ובמשנה ברורה (סימן רב ס"ק מה ונה, וסימן רח ס"ק סב). וכן ע"ע באורך בשו"ת יביע אומר חלק א' (חלק אורח חיים סימן יב) ובשו"ת יחוה דעת חלק ב' (סימן כב).

אמנם לעניין דיעבד - כתב בשו"ת יביע אומר (שם אות אות ז) שאף על פי שבוודאי העיקר יותר לדינא שברכת בורא נפשות רבות אינה פוטרת במקום מעין ג', וכדעת הפוסקים הראשונים, וכן דעת רוב האחרונים. אלא דמכל מקום הואיל ויש חולקים, ואנן חיישינן טובא לכללא דספק ברכות להקל, לכן אם עבר ובירך בורא נפשות רבות במקום מעין ג' אין מחזירין אותו לחזור ולברך מעין ג'.

בברכה,

הלל מאירס