תפילה וברכות

ברכות השחר לנשים

  • ג' טבת התשע"ז

שאלה

היי אני בתהליך חזרה בתשובה ואני קוראת כל בוקר ברכות השחר, מה אני אמורה להגיד במשפט ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שלא עשני גבר? והאם יש עוד ברכות בנוסף לברכות השחר שאני אמורה להגיד במהלך היום? בצהריים, בערב ובלילה? אם כן אשמח לדעת מה.

תשובה

שלום רב,

1. נשים צריכות לברך שעשני כרצונו (שלחן ערוך אורח חיים סימן מו סעיף ד), ולפי דעת הגר"ע יוסף זצ"ל יש לבנות ספרד לברך ברכה זו ללא שם ומלכות (שו"ת יחוה דעת חלק ד' סימן ד, שו"ת חזון עובדיה חלק ב' עמוד תשה, וקצור שלחן ערוך ילקוט יוסף סימן מו סעיף יז), אולם מנהג בנות אשכנז לברך ברכה זו עם שם ומלכות (יעויין פסקי תשובות חלק א' סימן מו אות יב).

2. בנות אשכנז חייבות להתפלל שחרית ומנחה כל יום (משנה ברורה סימן קו סק"ד), ובנות ספרד חייבות רק בתפילה אחת ביום, ויש עדיפות שיבחרו בתפילת שחרית (שו"ת יביע אומר חלק ו' חלק אורח חיים סימן יז).

סדר תפילת שחרית לבנות אשכנז הוא כדלהלן: ברכת התורה, ברכות השחר, ובמקום ברכת שלא עשני אישה יברכו שעשני כרצונו בשם ומלכות, ונכון שיאמרו פסוק ראשון של קריאת שמע וברוך שם וכו' ואמת ויציב. ואחר כך יתפללו שמונה עשרה. ונכון שיאמרו לאחר מכן עלינו לשבח (יעויין שו"ת מחזה אליהו חלק א' סימן יא-כ).

ובנות ספרד שבוחרות להתפלל שחרית, אזי הסדר הוא כדלהלן: ברכות השחר, ובמקום ברכת שלא עשני אישה יברכו שעשני כרצונו בלא שם ומלכות. ואם רוצות יברכו גם ברכת התורה. ואח"כ נכון שיאמרו פסוק שמע ישראל וברוך שם וכו'. ואחר כך יתפללו תפילת שמונה עשרה. אבל אינן רשאיות לברך בשם ומלכות ברכות ברוך שאמר, ישתבח וברכות קריאת שמע (הלכה ברורה חלק ה' עמוד תנב).

בהצלחה רבה,

הלל מאירס