ערבוב בין בשר וחלב - שאלה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אני חיילת דתיה, במהלך שיחה ביני לבין חיילים חילונים נשאלה שאלה מעניינת: חלב פרה נובע מעטין הפרה שהוא בשרי, אם כך כשחולבים את הפרה אין זו פגיעה בחוקי הכשרות - ערבוב בין בשר לחלב ומכאן שחלב פרה הוא בשרי ואינו כשר? אנא עזור לי לענות תשובה הגיונית לחיילים הסקרנים. מודה מראש

תשובה

שלום וברכה

הגמרא אמרת שחלב שנמצא בדד הבהמה עדיין אינו חלב, דהיינו אם שחטו פרה ובכחל {דד הבהמה} נשאר חלב החלב עדין אינו חלבי אלא בשרי, ועל כן האיסור של בישול בשר בחלב וכו´ אינו אלא לאחר יציאת החלב מהאם שאז מקבל החלב את שם החלב ונפרד לגמרי מהבהמה ואז יש לחלב שם חלב.

ביואר העניין בעומק שכפי המבואר בספרי הקבלה החלב בוא חסד והבשר הוא דין ולכן אסור לבשלו יחד, כל החסד בעולם שורשו ממידת הדין, ועל כן כל החלב בא מהפרה, אולם כל זמן שהחלב לא יוצא מהפרה עדיין החלב מקושר לפרה - החסד נשאר בשורש הדין ועל כן אין כל איסור לאכול את החלב כאשר הוא עדיין בטל לפרה.

יצויין שחז"ל אסרו לבשל את הכחל עם החלב כמבואר בשולחן ערוך סימן צ´ סעיף א´

הכחל (פי´ הדד של הבהמה), אסור מדברי סופרים, שאין בשר שנתבשל בחלב שחוטה אסור מן התורה

בברכה - בנימין שמואלי