שאל את הרב - כללי

תקנות חכמים|

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב, ישנן תקנות חכמים רבות שחלקן בעצם נקבעו על מנת לעזור לאדם להימנע מפיתויים, לדוגמא: רחצה במים חמים בשבת. התקנה הזו נקבע לפי מה שהבנתי מכיוון שחימום המים התחיל ´לגלוש´ לשבת עקב פיתוי ולכן חכמים קבעו שיש איסור רחצה במים חמים בשבת. מה שאני לא מבינה זה שבעצם איסור זה נקבע ע´י חכמים ולא ע´י התורה שניתנה לנו בסיני ולכן אם אדם התקלח במים חמים בשבת,האם מבחינת השם,הוא חטא כי באף מקום בתורה לא מצוין איסור זה. זו רק דוגמא מבין הרבה. אני מבינה את גודל חכמתם של המתקנים ואת שיקולם בקביעת תקנות מסוימות. אני חשה כבוד גדול כלפיהם אבל הדבר עניין אותי. האם באמת אדם חוטא אם הוא מבצע רק את המצווה בתורה ולא את תוספות תקנות החכמים. תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

בורא עולם ציווה לחכמים לעשות תקנות לקיום התורה וכמבואר בדברי הרמב"ם בהקדמתו לפירוש המשניות שלו

והחלק הרביעי, הם הגזרות שתקנו הנביאים והחכמים בכל דור ודור, כדי לעשותם סייג לתורה. ועליהם צוה הקב"ה לעשותם. והוא מה שאמר במאמר הכללי (ויקרא יח), ושמרתם את משמרתי, ובאה בו הקבלה (יבמות דף כא.), עשו משמרת למשמרתי. והחכמים יקראו אותם גזרות.

וכאשר עוברים על דברי חכמים עוברים על דברי ה´ אשר ציווה לשמוע לכל דבריהם, ויש חומרא מיוחדת באי ציות לדברי חכמים עד שאמרו חז"ל אדר"נ פרק ב´ משנה ח´
וכל העובר על דברי חכמים חייב מיתה.

בברכה - בנימין שמואלי