שאל את הרב - כללי

שאלות על פרשת השבוע האחרונה

  • ד' כסלו התשע"ז

שאלה

1. האם בגלל שעשו צעק צעקה גדולה על שיעקב השיג את הברכות לפניו, צעק מרדכי היהודי על גזירת המן הרשע? אם כן, מדוע? כי יעקב לקח את מה שיועד לו מכתחילה. 2. האם רבקה קוללה בגלל המעשה של יעקב עם יצחק? תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

העמק דבר
והנה אמרו ברבה שנענש יעקב אבינו על שגרם לעשו שצעק צעקה גדולה ומרה. וזה הביא שמרדכי צעק צעקה גדולה ומרה. ולכאורה קשה על מה זה נענש בצעקת עשו יותר ממה שגרם ליצחק אביו הצדיק שחרד חרדה גדולה. אבל הענין דלהשתמש בעבירה לשמה יש ליזהר הרבה שלא ליהנות ממנה כלום. ולא דמי לעושה מצוה דאע"ג שנהנה ג"כ המצוה עומדת במקומה. משא"כ עבירה לשמה. ההנאה שמגיע להגוף מזה בע"כ הוא עבירה וכמבואר ביבמות דק"ג א' ונזיר דכ"ג. גבי האי שאמרו גדולה עבירה לשמה וראי' מיעל ומקשה והא קא מיתהני מעבירה. ואע"ג שודאי רשאה היתה משום פקו"נ כמש"כ התוס' מכ"מ לא היתה משתבחת ע"ז משום דהנאה שבזה נחשבת לעון. וה"נ בעבירה לשמה שעשה יעקב לא נהנה כלל בשעה שחרד יצחק ובודאי נצטער ע"ז אבל אנוס היה. משא"כ על צעקת עשו שמח בלבו ע"כ נענש שהרי גרם זה ע"י עבירה של שקר ואסור ליהנות מזה.

2. לא.