מתנת חינם לגוי

  • כ"ז חשון התשע"ז

שאלה

שלום וברכה, רציתי לשאול מה ביאור הלאו שלא תחנם. האם מותר לתת למשל מתנה לעוזרת בית גויה? תודה

תשובה

שלום רב,

חז"ל דרשו במסכת עבודה זרה (דף כ עמוד א) מהפסוק (דברים ז ב) "לא תחנם" שאין לתת מתנת חינם לעובד כוכבים. וכך נפסק בשלחן ערוך יורה דעה (סימן קנא סעיף יא) שאסור לתת מתנת חינם לעובד כוכבים.

אולם מפורש בשלחן ערוך שם, שהאיסור שייך דווקא בעובד כוכבים "שאינו מכירו", והסביר הטורי זהב (סק"ח) שטעם ההיתר לתת מתנה לעובד כוכבים שמכירו, הוא משום שאין על זה שם מתנה, שהרי ישלם לו גמולו או כבר שילם לו. ע"ש. ונמצא שמותר לתת מתנה לעוזרת בת גויה.

ולעניין נתינת טיפ לגוי - ראה בשו"ת באר משה חלק ג' (סימן קיז) ובספר אורחות מתנה (עמודים רפט-רצ).

בברכה,

הלל מאירס