תורה ומדע

האם יש משמעות בלוח היהודי לירח מלא היום?

  • י"ג חשון התשע"ז

שאלה

שלום רב. רבות מדובר באמצעי המדייה השונים היום על משמעותו של הירח המלא היום עפ"י התאריך הלועזי 14.11.2016. האם מבחינת הלוח היהודי ועפ"י ההלכה היהודית יש לכך משמעות ? בברכה

תשובה

שלום וברכה,

תופעה זו נקראת בשם "סופר מון", והיא תופעה טבעית שבה הירח מתקרב לכדור הארץ יותר מהממוצע, וכך מאיר יותר בשמים. בשנה האחרונה היו לנו שלושה מקרים של "סופר מון", אך בתאריך שציינת הוא האיר ביותר.

ההסבר לתופעה ידוע לנו: הירח מסתובב סביב כדור הארץ, אך סיבובו אינו מעגל מושלם אלא מעגל אליפטי, כך שהוא מתקרב ומתרחק מכדור הארץ במהלך סיבובו.

לא ידוע לי על התייחסות מיוחדת ביהדות לתופעה זו. התאריך הנ"ל אינו מיוחד ביהדות.

בברכה,

דניאל בלס