תפילה וברכות

אך מברכים באופן מדויק את ברכת המזונות .?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אך מברכים באופן מדויק את ברכת המזונות .? על מה מברכים את ברכת המזונות? ומה מברכים אחרי ברכת המזונות?

תשובה

שלום וברכה

זאת היא הברכה בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם בּוֹרֵא מִינֵי מְזוֹנות. על עוגות קרקרים וכל מיני מאפה או בישול הכוללים קמח מסוגי דגנים [כולל אורז], אומרים הברכה ברוך אתה אדוני אלהינו מלך העולם בורא םיני מזונות. על דבר שבירכו עליו בתחילה בורא מיני מזונות, מברכים ברכת "מעין שלש" וזה הנוסח בָּרוּךְ אַתָּה ה` אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם עַל הַמִחְיָה וְעַל הַכַּלְכָּלָה:ְעַל תְּנוּבַת הַשָּׂדֶה וְעַל אֶרֶץ חֶמְדָּה טוֹבָה וּרְחָבָה שֶׁרָצִיתָ וְהִנְחַלְתָּ לַאֲבוֹתֵינוּ לֶאֱכֹל מִפִּרְיָהּ וְלִשְׂבּוֹעַ מִטּוּבָהּ, רַחֵם (נָא) ה` אֱלֹהֵינוּ עַל יִשְׂרָאֵל עַמֶּךָ וְעַל יְרוּשָׁלַיִם עִירֶךָ וְעַל צִיּוֹן מִשְׁכַּן כְּבוֹדֶךָ וְעַל מִזְבְּחֶךָ וְעַל הֵיכָלֶךָ,

וּבְנֵה יְרוּשָׁלַיִם עִיר הַקֹּדֶשׁ בִּמְהֵרָה בְּיָמֵינוּ וְהַעֲלֵנוּ לְתוֹכָהּ וְשַׂמְּחֵנוּ בְּבִנְיָנָהּ וְנֹאכַל מִפִּרְיָּהּ וְנִשְׂבַּע מִטּוּבָהּ וּנְבָרֶכְךָ עָלֶיהָ בִּקְדֻשָּׁה וּבְטָהֳרָה: (בשבת) וּרְצֵה וְהַחֲלִיצֵנוּ בְּיוֹם הַשַּׁבָּת הַזֶּה: (בר"ח) וְזָכְרֵנוּ לְטוֹבָה בְּיוֹם רֹאשׁ הַחֹדֶשׁ הַזֶּה: (בר"ה) וְזָכְרֵנוּ לְטוֹבָה בְּיוֹם הַזִּכָּרוֹן הַזֶּה: (ביו"ט( וְשַׂמְחֵנוּ בְּיוֹם חַג (פלוני) הַזֶּה: כִּי אַתָּה ה` טוֹב וּמֵטִיב לַכֹּל וְנוֹדֶה לְךָ עַל הָאָרֶץ וְעַל הַמִחְיָה: בָּרוּךְ אַתָּה ה` עַל הָאָרֶץ וְעַל הַמִחְיָה: מלבד אורז שאע"פ שבירכו עליו `מזונות` אין מברכין אחריו `על המחיה` אלא בורא נפשות .

בברכה - בנימין שמואלי