שבת

איזה חלק בברכת המזון מברכים ביחד ומאיזה חלק כל אחד מברך לבד

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בתור בחורה חילונית לאחרונה התחלתי להתעניין בכל הקשור ליהדות, אם זה השבת הלכות ברמה הכללית הכל. לעיתים יוצא לי לעשות שבת אצל משפחה דתיה וכאחת שנמצאת בתחילת דרכה אני מתביישת להפנות שאלות חשובות לבני המשפחה שאולי זה יראה להם טיפשי... לאחר הסעודה הראשונה הערב יום שישי, מברכים את ברכת המזון, תחילה בני המשפחה מתחילים ביחד ולאחר מכן כל אחד ממשיך בקצב שלו. השאלה שלי היא מהו החלק שקוראים ביחד? האם זוהי תפילה קבועה או שמא היא משתנה בהתאם לתקופה מסויימת? כמו כן אשמח אם תוכלו להפנות אותי לאדם, קבוצה או אירגון של אנשים חילונים בדומה אלי המעוניינים לרכוש ידע נוסף בכל הקשור לדת. תודה תודה

תשובה

שלום וברכה

אשרייך שאת מתקרב ליהדות ומתעלה בדרכי התורה. זמן מיוחד הוא בחודש זה חודש אלול, שיד ה` פתוחה לקבל שבים ותזכי להתעלות באור גדול עוד ועוד, עוד ועוד.

ישנם בתים רבים שבהם נהגו שהברכה הראשונה של ברכת המזון אומרים כולם יחדיו ולאחר מכן כל אחד ממשיך לבד, והנה לך הברכה הראשונה שעד שם נהגו חלק מהקהילות לומר כולם יחדיו, (1) סדור תפלה - נוסח אשכנז - סדר ברכת המזון בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם. הַזָּן אֶת הָעוֹלָם כֻּלּוֹ. בְּטוּבוֹ בְּחֵן בְּחֶסֶד וּבְרַחֲמִים. הוּא נוֹתֵן לֶחֶם לְכָל בָּשָׂר. כִּי לְעוֹלָם חַסְדּוֹ: וּבְטוּבוֹ הַגָּדוֹל תָּמִיד לֹא חָסַר לָנוּ וְאַל יֶחְסַר לָנוּ מָזוֹן לְעוֹלָם וָעֶד.

בַּעֲבוּר שְׁמוֹ הַגָּדוֹל. כִּי הוּא אֵל זָן וּמְפַרְנֵס לַכֹּל וּמֵטִיב לַכֹּל וּמֵכִין מָזוֹן לְכָל בְּרִיּוֹתָיו אֲשֶׁר בָּרָא: בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה. הַזָּן אֶת הַכֹּל: ומשם ואילך אומר כל אחד בפני עצמו. אבל אפשר לשאול זאת מאחר שרק קההילותך מסויימו נוהגות כן, ורוב הקהילות אינם נוהגות כך. אשמח מאוד להפנות אותך לקבוצה המתאימה לך, שלחי לי מס` טלפון, ואחת ממדריכותינו תשוב אילייך. בברכה - בנימין שמואלי