תפילה וברכות

תפילה- גשמיות /רוחניות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב ברצוני לשאול: 1.האם בתפילה יש להתעקש על גשמיות / רוחניות? 2.מהו גודל החיוב והמעלה של הכרת הטוב וכיצד זה בא לידי ביטוי בתפילות? תודה רבה מעומק הלב שה" יברככם!!! ואם אפשר לתת את המקורות מהם נלקחו, תודדה :)

תשובה

שלום וברכה

1. על רוחניות יכולים להתעקש ועל גשמיות יש לדרוש אבל לא להתעקש אלא להשלים בסוף התפילה ואתה ה' הטוב בעיניך עשה.

2. מועתק מספר הבן איש חי פרשת עקב
 וזכרת את ה' אלהיך כי הוא הנותן לך כח לעשות חיל, נראה לי בסייעתא דשמיא דהכתוב לימד אותנו הדבר הזה שהוא יסוד קיום העולם כולו, שיהיה האדם חושב תמיד על כל הטובה אשר ישיג בעולם הזה שאינו משיגה בכחו ועוצם ידו, אלא הכל הוא מגיע ובא לו מאתו יתברך, ואם יהיה האדם כפוי טובה לייחס הטובה לכחו ועוצם ידו הרי זה מאבד עצמו, וכאשר האריך רבינו מהר"ם אלשי"ך ז"ל בענין זה בראש פרשת כי תבא במצות הבאת ביכורים, יעוין שם:
 ולהיות שטבע החומר שבאדם מושך לבו לחשוב תהפוכות שמראה לעיניו שכוחו ועוצם ידו עשה לו כל החיל הזה, לכן ניתנו לנו שלש מצות שהם מעידים ומגידים שכל קנייני עולם הזה הם שלו יתברך, שאז יוצא הוכחה בקיומם הפך מחשבה רעה זו, שבאלה המצות יהיה לאדם מזכרת לזכור את הדבר הגדול הזה תמיד, לחשוב ולהאמין כי ה' אלהינו הוא הנותן לנו כח לעשות חיל, כי הכל שלו וממנו אנחנו נשפעים תמיד:

בתפילה אנו מודים לה' על כל הטוב שנתן לנו בברכת מודים, וכן כל תפילותינו מראות שאנו יודעים מבינים שהכל מאיתו יתברך.

בברכה - בנימין שמואלי