תפילה וברכות

בעניין ברכות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה! ברשותכם יש לי כמה שאלות שאשמח לקבל עליהן תשובות... 1. מידי פעם כשנשארת חלה משבת, אנו נוהגים לפרוס אותה לקוביות קטנות, לפזר תבלינים מעל ולשים בתנור עד שהם מצנימים (כמו קרוטונים). רציתי לדעת מה מברכים על הקרוטונים האלו? מזונות או שיש ליטול ידיים ולברך המוציא? 2. כאשר אני אוכלת פירות משבעת המינים (כמות שאני מתחייבת עליהם ברכה אחרונה - ´מעין שלוש´) וכן פירות שאינם משבעת המינים (כמות שאני מתחייבת עליהם ´ברכת נפשות´). האם אני צריכה לברך גם "מעין שלוש" וגם "נפשות"? אם כן, האם יש חשיבות איזו ברכה לברך קודם? 3. כפי שידוע לי בסעודות שבת יש חיוב לאכול 57 גר". במידה ורוצים להכניס לאחת הסעודות מאכל שעשוי מבצק, כגון, ג"חנון או בורקסים וכד". האם ניתן לוותר על הלחם? האם זה נחשב כסעודה במקום פת? 4. לגבי סעודה רביעית במוצ´ש - האם צריך לעשות אותה עד שעה מסויימת? או שאין הגבלה? 5. לסבתי, שתזכה לשנים רבות, יש עץ פמלה ולימונים. מה הדין לגבי פירות העץ? האם מותר לאכול מפירות אלו? האם צריך לתת מעשרות מהם? כיצד עושים זאת? בתודה מראש, הדר.

תשובה

שלום וברכה

1. ברכתם המוציא.

2. אין מברכים בורא נפשות.

3. יש להקפיד לאכול דווקא מהלחם שיעור זה, בדיעבד לפחות כזית -27 גרם לחם.

4. יש להשתדל להסמיך את הסעודה כמה שיותר לשבת, מאחר ויש דיעות שונות בעניין, אולם לפי ההלכה אפשר לערוך את הסעודה כל הלילה.

5. צריך להפריש תרומות ומעשרות כרגיל, ר>בהצלחה - בנימין שמואלי