חברה והשקפה

כמה שאלות שאין לי תשובה עליהן

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום וברכה, כמה שאלות שמטרידות את ראשי: 1. כידוע בתורה יש סייגים על מנת שלא נעבור חלילה על איסורי תורה. הקב"ה ציווה בתורתו "ושמרתם את משמרתי" כלומר ציווי לחכמי אותו דבר לגדור בהתאם לראות עינהם. שאלתי היא כך - היא הקב"ה רצה גדרות כפי שאנחנו רואים מציוויו בתורה מדוע הוא לא הביא כך מלכתחילה אלא נתן את הרשות לחכמים? והאם לפני שעשו גדר מסוימת כמו למשל איסור לגעת בכל אישה שלא אישתו למרות שהאיסור מהתורה הוא רק הביאה עצמה, האם מותר היה לגעת באישה כל עוד לא מבצעים את הביאה? 2. בראש השנה יש מאזן של מאזניים עבירות מול זכויות ואם האדם יוצא חלילה חייב הוא צריך למות באותה שנה? ואם כן אז איך מסבירים לגבי רשעים וודאים שהקב"ה ממתין איתם? 3. מסכת שבת כתוב שלשלמה המלך אין חלק לעולם הבא? לעזרתכם אודה, בברכה,

תשובה

שלום וברכה

1. ישנו את האיסור עצמו שוהא מן התורה ורק לאחר זמן גזרו על הגדרים כאשר ראו שיש צורך בכך.

לפני שחז"ל גזרו ההי הדבר מותר בהחלט.

2. אין מתים מיד ונאמרו בכך דברים הרבה, ואחד מהביאורים בדברי הגמרא הם שאין מדובר פה כלל בחיים הגשמים וכפי שאמרנו שישנם צדיקים שמגיע זמנם והם נפטרים לחיי העולם הבא, לתכלית המקווה להם בעבודתם בעולם לזכו לחיי בעולם הבא, ולהיות מהנוחלים גן עדן, אבל הכוונה בפסק הדין הוא עד כמה יזכה האדם לחיים האמיתים, דהיינו חיי החיבור לה' עד כמה תישלח השפעה רוחנית שתקרבו לבורא עולם, ואברכך שתזכי להיכתב בספרן של צדיקים גמורים.

בהצלחה - בנימין שמואלי