חברה והשקפה

חובה לפרסם ולהפנים!

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כידוע, ישנן שתי סגנונות לגאולה, אחת בדין ואחת ברחמים. הבחירה אם תבוא הגאולה בדיו או רחמים תלויה בעם ישראל. במעשי עם ישראל. ובכן, ברוך השם יתרבך נכנסתי לישיבה הקדושה של הרה´ג שמואל טל שליט´א מחבר ספר ´טל חיים´ בנושא ההלכה. ובמהלך שיעוריו ושיעורי תלמידיו שלמדתי אצלם הסבירו לי שעיקר הגאולה אם היא תבוא ברחמים או בדין תלויה בלימוד זכות של כל יהודי אחד על השני. וצריך ללמד זכות על עם ישראל עד שכל אחד יהיה בטוח בליבו שלעם ישראל מגיע גאולה שלמה ברחמים. וכל יהודי ששומר תורה ומצוות ככל שהוא קרוב יותר למידת הדין, היינו שמדקדק יותר במצוות ובהלכה ברוך השם, יותר קשה לו ללמד זכות על יהודים שאינם שומרים תורה ומצוות. ורבים מעם ישראל בטוחים שלא מגיע לנו גאולה ברחמים וזה לא כך. כי על פי מעשינו כיום מגיעה לנו גאולה בשיא הרחמים. כי ראש הישיבה שליט´א הביא לפנינו מדרש ב´ילקוט שמעוני´ אשר אין אני יודע בדיוק את תוכנו אך אומר אותו בסיכום, והוא, שהקב´ה שלח את הנביאים לנחם את כנסת ישראל בגלות והיא אומרת לו שהיא לא מוכנה להתנחם עד שיגאל אותה הקב´ה מן הגלות. ואז אמר לה השם יתברך כביכול, בואי נראה, אם יש לך יותר זכויות מעוונות אגאל אותך ואם לא, אז לא. והוא בדק וראה שיש לעם ישראל יותר עבירות מזכויות. ואז אמרה לפניו שאחרי כל היסורים של הגלות, אחרי החורבן, העבדות בדין הוא שלא נשמור מצוות, שלא נשמור שבת, שלא נתפלל, ועם ישראל בגלות עושה מסירות נפש על מה שאפשר ואז אמר לה ´בתי הגיע עת גאולתך´. וזה העניין, שכדי ללמד זכות על ישראל צריכים לראות את החיסרון. לא את החיסרון בעם ישראל וביהודים חס ושלום, אלא חיסרון במצב שאנחנו נמצאים בו. שאנחנו 2000 שנה בערך בגלות, ועברנו השמדות נוראיות ומשאי צלב וגירושים וגלות השכינה וחורבן הבית פעמיים. ועברנו שואה שאדמו´ר מפרסצ"נה שפתח שולחן של האדמור´ים בתוך אוושויץ אומר בספר אש קודש שהוא ניסה להרגיע את העם והראה שעל פי מדרשי חז´ל עם ישראל עבר קשיים יותר גדולים בחורבן הבית וכו".. ואז יש שם כוכבית, וכתוב למטה הערה שלו שאיני יודע את תוכנה המדויק אך בערך כך: ´זה מה שאמרתי בשנת תש´ב. היום אני בשנת תש´ד ועל פי כל מדרשי חז´ל שאני מכיר מעולם עם ישראל לא עבר צרה כלכך נוראה של מיתות כאלה משונות כמו שקורה פה´. ואחרי השואה, הגענו למדינה ועכשיו ערב רב שולט עלינו מאוד! ואין סוף צרות והסתר פנים שיש היום לא היה מעולם. ואעפ´כ עם ישראל חוזר בתשובה, יש לי חבר שהיה אוכל נבילות וטרפות וכיום בעז´ה מתחיל לשמור מצוות וכו"... ועם ישראל של השם יתברך הוא לא אשם וכולם צדיקים גמורים ובודאי מגיעה לנו גאולה ברחמים כי אם לא כן, מה הועילו כל יסורי הגלות הללו? ועל כן הכל תלוי בלימוד זכות שכל אחד ילמד על חבירו ואפילו הוא רחוק מאוד מהשם. ויהיי רצון שכך כולנו נרבה אהבת חינם.

תשובה

מסכים עם כל מילה.

אין ספק שהטוב רב על הרע, וכפי שנאמר בתלמוד בתפילתו של רבי אלכסנדרי:

בהצלחה - מנשה ישראל