שבת

הנחת תבשילים על פלטה בשבת

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב, שלום רב! כידוע לי אסור לחמם מאכל נוזלי קר בשבת משום בישול, אך כיוון שאין בישול אחר בישול ביבש- מותר להניח תבשיל יבש על הפלטה ביום השבת (בבוקר). אך להפתעתי שמעתי מרבנית אחת שגם דבר זה אסור וחייבים להניח גם תבשיל יבש (וקר) על סיר הפוך וכד". ברצוני לברר: א. האם נכון הדבר וכיצד עליי לנהוג בדיוק במקרה הנ´ל. ב. מה נחשב ככלי שעליו מונח להניח תבשיל (נייר כסף על הפלטה? עיגול ברזל שמניחים על הגז למניעת גלישת המזון? תבנית אלומיניום? וכו...) ג. במידה ויש לי תבשיל יבש (כדוג" עוף עם תפו´א שנאפו בתנור) אך נשאר בתחתית התבנית מעט רוטב (שאינו מיועד לאכילה- אלא השמן עם התבלינים) מה דינו? האם זה נחשב כיבש או כנוזל, וכיצד עליי לחמם תבשיל כזה? (ברצוני להדגיש שאני שופכת מהתבנית עד כמה שניתן את הרוטב (השמן עם התבלינים) אך בכ´ז תמיד נשאר מעט נוזל בתחתית)

תשובה

שלום וברכה

א. ב. רבים מגדולי ישראל ובראשם הגר"ע יוסף שליט"א מתירים לכתחילה להניח דבר יבש קר על פלטה בשבת, ואין צורך להחמיר בדבר כלל.

ג. לדעת הגר"ע יוסף מותר לחמם זאת על הפלטה בשבת.

בברכה - בנימין שמואלי