חברה והשקפה

חורבן בית המקדש

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב! רציתי לשאול קיצד אני מחשב את הזמן שחלף מחורבן בית שני שמעתי השנה שני זמנים שונים אחד אומר 1939 מפני שבית המקדש חרב בשנת 70 לספירת הנוצרים ואחד אמר 1941 שלוקחים את השנה הלועזית ומורידים ממנה 68 רציתי לשאול מי מהשניים צודק תודה מראש והמשך יום טוב

תשובה

 שלום וברכה

בית המקדש חרב לפני 1939 שנים לדעת ר"י ורשב"ם במסכת עבודה זרה דף ו ע"ב.

או לפני 1940 שנים לשיטת רבינו תם ור"ח שם, וכן הוא דעת הרמב"ם.

החשבון הנפוץ למנות השנה 1941 שנים לחורבן, נובע מטעות נפוצה שבית המקדש חרב בשנת ג´תתכ"ח, אבל זה נכון רק לפי מניין השנים הקדמון שהחלו למנות משנת היצירה בפועל [המכונה מולד וי"ד], אבל החשבון שלנו כמנהג הבבלי שמתחילים למנות חשבון השנים משנת תוהו שלפני היצירה [המכונה מולד בהר"ד], ולפי חשבונינו, כשפקח אדם הראשון עיניו כבר היה תחילת שנה ב´, נחרב הבית בשנת ג´תתכ"ט, כידוע ומפורסם ללומדים, בדרישה [חו"מ סי´ סז], ובתומים [שם סק"ח], ובגר"א [שם סק"ח].

ולכן על פי האמת יש להסיר כמניין יגו"ן מספירת הנוצרים וזהו חשבון השנים לחורבן.

ראה הרחבה כאן:

ידידך - מנשה ישראל