שו"ת בין המצרים

האם מותר לנשים להסתפר בשלושת השבועות?

  • כ"ז תמוז התשע"ו

שאלה

שלום לכבוד הרב, האם מותר להסתפר בשלושת השבועות? האם יש הבדל בהלכה בין נשים לגברים? תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

1. לפי מנהג הספרדים מותר להסתפר בשלושת השבועות עד השבוע שחל בו תשעה באב. ומיד במוצאי תשעה באב מותרים להסתפר (שלחן ערוך אורח חיים סימן תקנא סעיפים ג-ד, וחזון עובדיה ארבע תעניות עמוד תטו).

ובשנה זו שתשעה באב חל בשבת, ונדחה ליום ראשון, אין לספרדים את כל ההלכות של שבוע שחל בו, ומכל מקום נכון להחמיר שלא להסתפר ולהתגלח לפחות בערב שבת חזון (שלחן ערוך שם סעיף ד, וחזון עובדיה שם עמודים רכג-רכד).

אולם מנהג האשכנזים שלא להסתפר במשך כל שלושת השבועות עד חצות היום של עשירי באב (רמ"א שם סעיף ד, ומשנה ברורה סימן תקנח סק"ג), ובשנה זו שתשעה באב נדחה מותרים להסתפר מיד במוצאי תשעה באב (משנה ברורה שם סק"ד).

2. למנהג בנות ספרד מותר להסתפר אפילו בשבוע שחל בו תשעה באב (יעויין חזון עובדיה שם עמודים קסג-קסד, ואור לציון חלק ג' עמוד רנ)

אולם מנהג בנות אשכנז להימנע מתספורת במשך כל שלושת השבועות (יעויין משנה ברורה סימן תקנא ס"ק עט, ואשרי האיש חלק ג' פרק סח סעיף יד).

בברכה,

הלל מאירס