שבת

שעון מעורר מכני

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לכבוד הרב, קראתי בספר שבת והלכותיה של הרב זכאי ששעון מעורר מכני שהפסיק פעולתו בשבת כי נגמרה מתחית הקפיץ, אין למתוח אותו בכדי שיתחיל לפעול שוב, כי יצא מתורת כלי. מדוע לא ניתן להחזירו לתורת כלי לצורך שבת (שיעורר לתפילה)? תודה שרון

תשובה

אסור לתקן כלים בשבת, גם אם התיקון הוא לצורך היום. כפי שאסור לתלוש פרי מן העץ בשבת, אף אם הוא רוצה לקיים בפרי מצוות עונג שבת. וכפי שאסור לחלוב פרה בשבת אף שהוא צריך את החלב לצורך היום.

אולם, יצויין שאף שכך ההלכה מעיקר הדין, וכהכרעת המשנה ברורה, שאין לכונן שעון בשבת, יש מגדולי הדורות שהקילו בדבר בשעת הצורך.

בהצלחה - מנשה ישראל