נשים

מהות האישה לעומת מהות הגבר

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, לאחר הרצאות רבות מרבנים רבים בנושא מעמד האישה ביהדות ובכלל רצו במוחי זאלות רבות לגבי תפקיד האישה בעולם, מהות הבריאה שלה וההפליה אם קיימת בינה לבין גברים. מדוע תפקידה של האישה היא סיוע לגבר בכל הנוגע לצרכים בסיסיים וגידול ילדים? למה תפקידה העיקרי סובב סביב יסוד האדמה, היסוד הנמוך ביותר בחיים ולעומת זאת הגבר מורשה ללמוד ולפתח את נשמתו ושכלו ולהגיע לעולמות רוחניים גבוהים המתקשרים ליסוד האוויר הגבוה הקשור לנשמה בעודו נעזר באישה כסולם גנבים כאמצעי, בעוד האישה רואה בבעלה כמטרה ´ועיניה נשואות אליו´ וכן בתור אישה שאיננה מורשה או איננה אמורה להתפתח מבחינה רוחנית(כרצונה הנקי ללא פמניזם) מוצאת עצמי במקום נחות שכן יסוד האוויר, הרוח שקשור לנשמה ולשכר המאפיין את הגבר גבוה מייסוד האדמה שמאפיין את האישה בעלת הנשמה הטובה פחות משל הגבר(האם לנשמה יש מעמד והאם הוא יכול להשתנות?) והשאלות שלי הן מה מהות האישה לטובת החיים שאחרי המוות, האם האישה יכולה לחזור בגלגול כגבר ולהיפף ולמה בכלל מהותה כזה בשונה מהגבר? ובסופו של דבר למה לי להשאר במערכת בה התפקיד שלי הוא להעניק לגבר המפותח שכלית והלכאורה יותר טוב ממני, את הקרדיט ולהרגיש נחותה? ואם כן וזהו רצונו של השם כיצד אפשר לחיות עם זה בשלום עם עצמי ולבצע את תפקידי? תודה מראש!

תשובה

p>ואברך את רצונך הטוב לברר ענין זה, כי זה ברור שיכולה אשה ג"כ להתקשר להקב"ה דרך השכלי ובחינת האויר, רק שזה לא מנגד את תפקידה המיוחדת; וכן ברור הדבר שאין מעמד האשה פחותה מן הגבר אלא להיפך: לפעמים מובא בספרי קודש שמעמדה שוה לגבר ("דו פרצופין"), ולפעמים מובא שמעמדה התכליתי עוד גבוה משל הגבר ("אשת חיל עטרת בעלה" (משלי יב - ד)), ולכן ניתן לה לברך ברכת "שעשני כרצונו" - לפי שיש לה שייכות למידה הרוחנית העליונה ביותר (כך שמעתי ממורי  הרב שלמה וולבה ז"ל).

בברכה,

רב נחום