שבת

האם אישה יכולה לעשות הבדלה?

  • כ' סיון התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, אני ואמי גרות לבד. ישנן שבתות שאין גבר שיעשה לנו הבדלה. א. האם אני צריכה לעשות הבדלה מלאה (שכוללת: בשמים, נר וגפן) ולא רק להגיד "המבדיל בין קודש לחול"? ב. אם כן, האם בעת הדלקת נר ההבדלה אני לא מחללת שבת? (אני לא מתפללת ערבית של מוצ"ש בבית הכנסת) תודה מראש ושבת שלום לילך

תשובה

שלום רב,

1. לכתחילה יש לאישה לשמוע הבדלה מאיש. ואם אין לה אפשרות כזאת, היא יכולה וצריכה לעשות הבדלה לעצמה, אלא שבנות אשכנז אין להן לברך בורא מאורי האש בתוך ההבדלה, אבל יכולות לברך ברכה זו אחרי שישתו מכוס ההבדלה (שמירת שבת כהלכתה חלק ב' פרק סא סעיף כד), ובנות ספרד יכולות לברך על האש בתוך ההבדלה (חזון עובדיה שבת חלק ב' עמוד תכז).

2. לפני שאת מתחילה את ההבדלה, תאמרי "ברוך המבדיל בין קודש לחול", ואז מותר לך להדליק את האש בהבדלה (על פי שלחן ערוך ורמ"א אורח חיים סימן רצט סעיף י, משנה ברורה שם, וחזון עובדיה שם עמוד שעג).

בברכה,

הלל מאירס