תפילה וברכות

מתי צריך לברך בורא נפשות לפני ברכת מעין שלוש?

  • כ' סיון התשע"ו

שאלה

בס"ד שלום כבוד הרב, קראתי שאם אוכלים בסעודה מזונות וירקות צריכים לברך ברכה אחרונה קודם בורא נפשות ואז על המחיה, כי על המחיה פוטר תנובת השדה: ירקות. עוד נכתב שם שאם אוכלים מזונות וביצים או בשר מברכים קודם על המחיה ואז בורא נפשות. שאלתי היא האם זה כך? ובנוסף מה קורה אם אני אוכלת בסעודה בשר (נפשות) סלט ירקות ומזונות כלשהו נגיד ספגטי.. מה עליי לברך קודם במקרה זה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

1. נכון שלפי דעת הגר"ע יוסף זצ"ל מי שאכל מיני מזונות או פירות משבעת המינים או שתה יין, ואכל גם ירקות, יקדים לברך בורא נפשות, ואחר כך יברך מעין שלוש (על המחיה, על העץ, על הגפן) כי אם יברך תחילה מעין שלוש, יש לחוש שמכיוון שאמר ''ועל תנובת השדה'', פטר בברכה זו גם את הירקות (שו"ת יביע אומר חלק ה' חלק אורח חיים סימן יז, והליכות עולם חלק ב' עמוד קח).

אולם יש פוסקים שחולקים וסוברים שאין לחוש שברכת מעין שלוש פוטרת את הירקות, ושאדרבה יש להקדים את ברכת מעין שלוש לפני בורא נפשות, כיוון שהיא ברכה יותר חשובה (יעויין שער הציון סימן רח ס"ק סד, וביאור הלכה סימן רב סעיף יא ד"ה ברכה, ואור לציון חלק ב' פרק יד סעיף כד, ופרק מו סעיף מט).

2. אכן אם אוכלים מיני מזונות ובשר וביצים לכל הדעות יש להקדים לברך על המחיה. כי בשר וביצים אינם בכלל "תנובת השדה".

3. אם את אוכלת מיני מזונות, בשר וסלט ירקות, לכל הדעות יש להקדים לברך על המחיה ואחר כך בורא נפשות.

בברכה,

הלל מאירס