תפילין בקטבים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

ידוע שאת מצוות תפילין חובה לקיים רק ביום,ולעומת זאת ידוע שבקטבים אורכו של היום הוא חצי שנה ושל הלילה חצי שנה. אם כן, מה עושה יהודי במצב בו הוא נמצא בקוטב בחצי השנה של הלילה,הרי הוא לא יכול להניח חצי שנה ומצד שני בחצי השנה של היום הוא יכול להניח רק פעם אחת. אז מה יעשה אותו אדם במצב כזה? ולמעשה הדבר תקף גם לגבי לימוד תורה,ותפילות. הרי יוכל להתפלל רק שחרית, ואיך ידע מתי זמן מנחה.

תשובה

באותם מקומות [בתקופות שאין כלל לילה, או אין כלל אור יום] נפסק שבכל הקפה של 24 שעות מתחייבים במצוות היום החדש.

משעה 6 PM והלאה מתפללים ערבית עם קריאת שמע של ערבית. משעה 6 AM מתחילים להתפלל שחרית ומניחים תפילין וקוראים קריאת שמע של שחרית, אע"פ שחושך בחוץ. בשעה 12:30 PM מתחילים להתפלל מנחה. וחוזר חלילה.

במקומות שיש שעה קלה של לילה וכל היתר שורר אור יום, הרי שיש לקיים את מצוות הלילה באותה שעה קלה של חושך, ועם אור יום אפי´ בשעה 2 AM מתחיל היום עם כל מצוותיה. וכך להיפך כשיש שעה קלה של אור יום ובכל יתר השעות שורר חושך, שיש לקיים את מצוות היום באותה שעה קלה של יום, ומחלקים את השעה הקלה של יום לחלקים, כשברבע הראשון מתפללים שחרית, ובמחצית השניה מתפללים מנחה.

בהצלחה - מנשה ישראל